[Tizen Application-dev] Error while using gbs to build package

Taehee Jeong wwee3631 at gmail.com
Tue Oct 11 12:01:25 GMT 2016


Hello,

I'm new to tizen development on ARTIK 10, and following this guide [
https://blogs.s-osg.org/introduction-tizen-development-artik/] to try gbs
and make application for ARTIK 10.

However, when I try to make rpm package I encountered this error:

---
> gbs build -P "tizen_common_3.0b_artik_armv7l" --arch armv7l --include-all
info: generate repositories ...
warning: No local package repository for arch armv7l
info: build conf has been downloaded at:
      /var/tmp/wwee3631-gbs/tizen_common_3.0b_artik_armv7l.conf
Can't locate Build.pm in @INC (you may need to install the Build module)
(@INC contains: /usr/lib/build /usr/bin /usr/bin/build /etc/perl
/usr/local/lib/perl/5.18.2 /usr/local/share/perl/5.18.2 /usr/lib/perl5
/usr/share/perl5 /usr/lib/perl/5.18 /usr/share/perl/5.18
/usr/local/lib/site_perl .) at /usr/bin/depanneur line 66.
BEGIN failed--compilation aborted at /usr/bin/depanneur line 66.
error: <gbs>some packages failed to be built
---

So I installed Module::Build, but problem perstisted.

I figured out that the newly installed Module::Build, Build.pm is under
/usr/share/perl5/Module/Build.pm, so I experimentally moved Build.pm and
Build/ folder to parent directory (/usr/share/perl5).


---
> gbs build -P "tizen_common_3.0b_artik_armv7l" --arch armv7l --include-all
info: generate repositories ...
warning: No local package repository for arch armv7l
info: build conf has been downloaded at:
      /var/tmp/wwee3631-gbs/tizen_common_3.0b_artik_armv7l.conf
Can't locate Build/Rpm.pm in @INC (you may need to install the Build::Rpm
module) (@INC contains: /usr/lib/build /usr/bin /usr/bin/build /etc/perl
/usr/local/lib/perl/5.18.2 /usr/local/share/perl/5.18.2 /usr/lib/perl5
/usr/share/perl5 /usr/lib/perl/5.18 /usr/share/perl/5.18
/usr/local/lib/site_perl .) at /usr/bin/depanneur line 67.
BEGIN failed--compilation aborted at /usr/bin/depanneur line 67.
error: <gbs>some packages failed to be built
---

However, this time I can't find Build::Rpm module, and after some search it
seems it might be a part of gbs, (located at /usr/lib/build/Build/)

Since I didn't get any .gbs.conf file after I installed gbs, I suspect
there was problem with installing gbs or so.

Any tips on this problem will be greatly appreciated.


Taehee Jeong
Dept of Computer Science and Engineering
College of Engineering, Seoul National University
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.tizen.org/pipermail/application-dev/attachments/20161011/3d6ab498/attachment.html>


More information about the Application-dev mailing list